Κεραμικό Καμαραϊκό κουτί Διακοσμημένο με κρινα, από τη Φαιστό. 1800 π.Χ. χειροποίητο , αντίγραφο μουσείου. Διαστάσεις: εκ.
Τα Καμαραϊκά αγγεία ανήκουν στην Κεραμική της Μεσομινωικής περιόδου που διακρίνεται για την πολύχρωμη διακόσμησή της και την υψηλή καλλιτεχνική της ποιότητα.
Διακοσμούνταν συνήθως με πολύπλοκα καμπυλόγραμμα σχέδια γεμάτα φαντασία και πιο σπάνια με θέματα από τον ζωικό και φυτικό κόσμο.
Τα είδη Kamares είναι ένας διακριτικός τύπος μινωικής κεραμικής που παράγεται στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της μινωικής περιόδου, που χρονολογείται από το περίπου 2100 π.Χ.
Μέχρι την περίοδο περίπου 1450, ή το τέλος της Πρώτης Περίοδος, αυτά τα είδη μειώνονται στη διανομή και τη «ζωτικότητα».
Παραδοσιακά έχουν ερμηνευτεί ως αριστούργημα γοήτρου, πιθανότατα χρησιμοποιούνται ως ελίτ επιτραπέζια σκεύη.
Τα σχέδια των ειδών kamares συνήθως εκτελούνται σε λευκό, κόκκινο και μπλε σε μαύρο πεδίο.
Τα τυπικά σχέδια περιλαμβάνουν αφηρημένα μοτίβα λουλουδιών.
Τα σωστά παραδείγματα περιλαμβάνουν κοχλιωτά κύπελλα, μικρά, στρογγυλά βάζα και μεγάλα βάζα αποθήκευσης (πίθοι), στα οποία οι συνδυασμοί αφηρημένων καμπυλοειδών σχεδίων και στυλιζαρισμένων φυτικών και θαλάσσιων μοτίβων είναι βαμμένα σε λευκό και τόνους κόκκινου, πορτοκαλιού και κίτρινου σε μαύρους λόγους.
Από περίπου το 2700 έως το 1450 π.Χ., ο μινωικός πολιτισμός άνθισε ως ναυτική και εμπορική κουλτούρα.
Αυτός ο ζωντανός πολιτισμός επικεντρώθηκε στο νησί της Κρήτης και τελικά κυριάρχησε στην περιοχή του Αιγαίου.
Οι Αιγύπτιοι ονόμασαν τους Μινωίτες «τους λαούς της θάλασσας» και είχαν μια πολύτιμη εκτίμηση για τα κεραμικά και τα κεραμικά της Μινωικής, που βραβεύτηκαν για τα καινοτόμα σχήματα και τα σχέδια εμπνευσμένα από τη θάλασσα. Τα αγγεία και οι κανάτες τους φτιάχτηκαν σε λεπτό πηλό με λεπτούς τοίχους και ήταν εξαιρετικό επίτευγμα αυτή τη στιγμή.
Οι ιστορικοί έχουν μάθει τα πάντα για να μάθουν για τους μινωικούς ανθρώπους μέσω του έργου τέχνης τους.
Έργα τέχνης όπως πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, γλυπτά και αρχιτεκτονικά σχέδια ήταν σημαντικά για τους ανθρώπους του μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη.
Η κεραμική αυτής της περιόδου χαρακτηρίζεται από μια πληθωρική χαρά στη φύση. τα μοτίβα είναι πιο φυσιοκρατικά και υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση κίνησης.
Ονοµάστηκε Μινωικός από το µυθικό βασιλιά Μίνωα, το γιο της Ευρώπης και του Δία.
Στην πραγµατικότητα Μίνωες λέγονταν όλοι οι βασιλιάδες της Κρήτης για πολλούς αιώνες.
Η Κρήτη που βρίσκεται στη µέση της Μεσογείου, λόγω της θέσης της, έγινε γρήγορα µεγάλη ναυτική και εµπορική δύναµη.
Πολλά λιµάνια υπήρχαν στο νησί κι αµέτρητα κρητικά καράβια διέσχιζαν το Αιγαίο. Ταξίδευαν σε όλες τις Κυκλάδες κι έφταναν µέχρι την Ανατολή, την Αίγυπτο, την Τροία και την Κύπρο.
Οι Κρήτες ή Μινωίτες πουλούσαν εκεί τα προϊόντα τους, λάδι, µέλι και κρασί, αγγεία, κοσµήµατα και σφραγίδες κι έφερναν στην Κρήτη χαλκό, ασήµι, χρυσάφι, ελεφαντόδοντο και πολύτιµες πέτρες.
Οι Μινωίτες ήταν σπουδαίοι αγγειοπλάστες.
Με τη βοήθεια του τροχού κατασκεύαζαν πήλινα αγγεία σε πολλά σχήµατα και µεγέθη και τα διακοσµούσαν µε πολλά σχέδια και χρώµατα.
Ζωγράφιζαν σχέδια παρµένα από τη φύση, όπως: λουλούδια, φύλλα, ζώα, ψάρια, κοχύλια, αστερίες κ.ά. Την εποχή που ο Κυκλαδικός πολιτισµός βρισκόταν σε µεγάλη ανάπτυξη, ένας άλλος λαµπρότερος πολιτισµός γεννήθηκε στην Κρήτη.
Η προσωπική μας αγάπη και το ενδιαφέρον για την Αρχαϊκή τέχνη, σε συνδυασμό με την μακρόχρονη εμπειρία μας στον τομέα της ζωγραφικής για περισσότερο από 40 χρόνια, εγγυάται το άριστο αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους Έλληνες αγγειοπλάστες προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δημιουργία ενός άριστου κεραμικού σκεύους.
Κατόπιν είναι η σειρά μας να μετατρέψουμε το αγγείο αυτό σε ένα έργο τέχνης.
Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας επικεντρωνόμαστε προσωπικά σε κάθε κομμάτι και ακολουθούμε όσο το δυνατό πλησιέστερα τις αρχαίες Ελληνικές τεχνικές για τη ζωγραφική και τη διακόσμηση του κάθε κεραμικού.
Αυτό που τελικά θα παραλάβετε είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης που θα σταθεί περήφανα στην συλλογή σας.
Είναι μόνο διακοσμητικό και όχι χρηστικό αντικείμενο.