Χειροποίητο αντίγραφο ελληνικού ρωμαϊκού ψηφιδωτού με φυσικά υλικά, πέτρες, μάρμαρα και βότσαλα, σύμφωνα με την αρχαία τεχνική. Διαστάσεις: 55 x 55 x 4εκ.
Ψηφιδωτό δάπεδο από ρωμαϊκή έπαυλη
Χρονολόγηση: 2ος αι. μ.Χ.
Αρ. Ευρετηρίου: A 609
Εκθεσιακός Χώρος: Κόρινθος, αποικία Ρωμαίων
Ψηφιδωτό δάπεδο από ρωμαϊκή έπαυλη που κοσμείται με μετάλλιο με την κεφαλή του θεού Διόνυσου.
χειροποίητο Αντίγραφο ελληνικού ψηφιδωτού με φυσικά υλικά, πέτρες, μάρμαρα και βότσαλα, σύμφωνα με την αρχαία τεχνική.
Το αρχαιοελληνικό όνομα Διονύσιος, προέρχεται από το Διόνυσος, το όνομα του θεού του οίνου και της γονιμότητας, γιου του Δία και της θνητής Σεμέλης στην αρχαιοελληνική μυθολογία, σχηματισμένο με τρόπο ανάλογο με άλλα θεοφόρα, λ.χ. Αρτέμιος, Δημήτριος κ.ά., και σημαίνει «αφιερωμένος στον Διόνυσο». Ο Διονύσιος ή ο Διονύσιος είναι ο θεός της συγκομιδής σταφυλιών, της οινοποίησης και του κρασιού, της γονιμότητας, της τελετουργικής τρέλας, της θρησκευτικής έκστασης και του θεάτρου στην αρχαία ελληνική θρησκεία και μύθο.
Είναι επίσης γνωστός ως Bacchus (/ bækəs / ή / bɑːkəs / · Ελληνικά: Βάκχος, Bákkhos), το όνομα που υιοθετήθηκε από τους Ρωμαίους · 4 η φρενίτιδα που προκαλεί είναι βακκία.
Ο θυριός του, μερικές φορές τραυματίστηκε με κισσό και στάζει με μέλι, είναι ταυτόχρονα ένα ευεργετικό ραβδί και ένα όπλο που χρησιμοποιείται για να καταστρέψει εκείνους που αντιτίθενται στη λατρεία του και στις ελευθερίες που αντιπροσωπεύει.
Ψηφιδωτά εμπνευσμένα από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, αλλά και σύγχρονα έργα που προσαρμόζονται σε αρχιτεκτονικές κατασκευές και αντικείμενα και μπορούν να συνδυαστούν με κεραμικά στοιχεία. Κυριαρχούν τα φυσικά υλικά: πέτρες, μάρμαρα και βότσαλα, σε συνδυασμό με σμάλτο, χρυσή ψηφίδα και κεραμικές ψηφίδες κατασκευασμένες από τους ίδιους τους τεχνίτες.
Διαστάσεις: 55 x 55 x4 εκ.
Καθάρισμα προσεκτικά με απαλό στεγνό πανί. Υπάρχει στο πίσω μέρος ενσωματωμένο γερό κορδόνι για κρέμασμα.